31 Ekim 2015 Cumartesi

SPORA YENİ BAŞLAYANLARIN BAŞ BELASI SHİN SPLİNTS (KOŞUCU BACAĞI SENDROMU) NEDİR?


Koşu sporu ile ilgilenen amatör olsun profesyonel olsun herkesin başına gelebilecek bir sorun olan Shin Splint daha sıklıkla spora yeni başlayanların ve limitlerini zorlayan amatörlerin başına gelmektedir. 

Peki nedir bu sporcu literatürune   koşucu bacağı ve medial tibial stres olarak da giren hastalık.  

Ortaya çıkmasında en önemli sebepler sert zeminlerde yapılan ağır koşu antremanları ve spora yeni başlamış olmaktır.





Resimdeki kırmızı bölgelerde görüldüğü gibi sporcular bacalarının ön ve iç kısmındaki ağrıdan şikayet ederler ve bu ağrı genellikle  ayak bileği aşağı-yukarı eksende hareket ettirildiğinde şiddetlenir. Ağrının ortaya çıkmasının nedeni ayak bileğini hareket ettiren Tibialis Anterior kasında meydana gelen yangılar(inflamasyon-iltihaplanma) ve  bu kası kemiğe bağlayan noktalarda aşırı zorlanmalara bağlı ayrılmalar  ile ortaya çıkmaktadır. Bu kas tibia kemiğinin ön ve iç kısmına tutunur o yüzden ağrı hissi bu bölgelerde olur. Shin Splints dediğimiz bu hastalıkta ağrı koşma zıplama gibi aktiviteler ile artar.Dinlenmek ile birlikte hissedilir derecede azalır.




Kesinlikle bir doktor tarafından değerlendirildikten sonra tedavi şekillendirilmelidir. Bu tip şikayetleriniz varsa kesinlikle bir doktora başvurunuz. Bu tip şikayetlerden yakınan sporcular için en ideal tedavi yöntemi istirahat ve ağrı kesici ilaçlar kullanmaktır. Sporcular için istirahaT süresi bir ay ile üç ay arasında değişmektedir. Gerekli görüldüğü taktirde güçlendirici egzersizler ve fizik tedavi uygulanabilmektedir.


















Son olarak shin splits denilen bu sıkıntıyı yaşamamak için yapılacak  bir kaç önemli noktaya değinmek istiyorum;
-Zor ve engebeli,inişli çıkışlı yüzeyler yerine koşmak, yürümek ve jogging için  toprak veya çim gibi yumuşak pistleri kullanmalıyız.
-Egzersiz veya yarışmadan önce yeterli kas ısınmasının sağlamalıyız.
-Fiziksel egzersiz boyunca ayak ve ayak bileğini iyi destekleyen ayakkabılar giymeliyiz.

Bu yazımızda sporcu sağlığı ile ilgili bilgi vermeye çalıştım. Herkese sakatlıksız kazasız belasız bir antreman diliyorum.


Yararlandığım kaynaklar:
1.http://www.emedicinehealth.com/shin_splints/page2_em.htm#shin_splints_symptoms
2.http://www.serefaktas.com/ortopedik-agrilar/tibia-baldir-kemigi-on-tarafinda-agri-shin-splints3.http://www.fztozdemir.com/shin-splints-nedir/
4.http://emedicine.medscape.com/article/809692-clinical




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder